Повече за разширените вени

Тяхната същност, как се диагностицират и какви методи са най-надеждни при лечение на разширени вени.

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени (т.нар. варикоза, варикозни вени или варици) са изява на хроничната венозна болест (ХВБ), която е хронично прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване.  Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта. Заболяването засяга между 30-40% от хората в България като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете.

Какви са симптомите при разширените вени?

Много често разширените вени се предизвикват от засягане на клапите на голямата повърхностна вена (вена сафена магна) по хода на бедрото и подбедрицата, както и на клапите на вена сафена парва (по задната част на подбедрицата). Ето защо е необходим предварителен обстоен преглед с доплеров апарат от квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), за да се прецени необходимостта от лечение.

Какви са методите на лечение при разширени вени?

Така наречения класически стрипинг  – през последното десетилетие с навлизането на новите методи за лечение на варикозата този метод се използва все по-рядко.
Компресивна терапия – осъществява се с еластокомпресивни чорапи и ластични бинтове.
Медикаментозно лечение  –  тук се включват различни групи лекарства, хранителни добавки и кремове.
Миниинвазивно и неинвазивно лечение чрез склеротерапия.

Какъв метод за лечение се извършва в МЦ Епика?

Медицински център „Епика” в София предлага най-новия метод за лечение на разширени вени - склеротерапия под ултразвуков контрол. Ултразвуково-контролираната склеротерапия е подходяща и за най-тежките случаи на хора с разширени вени. Методът склеротерапия под ултразвуков контрол е манипулация, която трае само няколко минути. Няма болничен престой, няма анестезия, няма болка и дълъг възстановителен период.

Запишете час

Минимално инвазивно, безкръвно лечение на разширени вени

Не отлагайте проблема с разширените вени, позвънете в МЦ Епика!