Повече за разширените вени

Тяхната същност, как се диагностицират и какви методи са най-надеждни при лечение на разширени вени.

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени (т.нар. варикоза, варикозни вени или варици) са изява на хроничната венозна болест (ХВБ), която е хронично прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване.  Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта. Заболяването засяга между 30-40% от хората в България като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете.

Какви са симптомите при разширените вени?

Много често разширените вени се предизвикват от засягане на клапите на голямата повърхностна вена (вена сафена магна) по хода на бедрото и подбедрицата, както и на клапите на вена сафена парва (по задната част на подбедрицата). Ето защо е необходим предварителен обстоен преглед с доплеров апарат от квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), за да се прецени необходимостта от лечение.

Какви са методите на лечение при разширени вени?

Стандартни методи

неинвазивни методи

Какъв метод за лечение се извършва в МЦ Епика?

Медицински център „Епика” в София предлага най-новия метод за лечение на разширени вени - склеротерапия под ултразвуков контрол. Ултразвуково-контролираната склеротерапия е подходяща и за най-тежките случаи на хора с разширени вени. Методът склеротерапия под ултразвуков контрол е манипулация, която трае само няколко минути. Няма болничен престой, няма анестезия, няма болка и дълъг възстановителен период.