Функционална медицина от 21-ви век

Комплексна и персонализирана медицинска програма за лечение и превенция на болестите на модерния човек. 

Какво представлява функционалната медицина?

Функционалната медицина е насочена към дълбочинните причини на заболяването. Нейният подход е фокусиран върху целия организъм,  а лекар и пациент участват в общо терапевтично партньорство. Става дума за еволюция в медицинската практика, която много по-качествено и успешно се справя със здравните потребности и проблеми на човека от 21 век.

Функционалната медицина се насочва към пациента в неговата цялост и единство, а не към отделна група симптоми, с което променя традиционните медицински практики. Практикуващите функционална медицина лекари прекарват време със своите пациенти, изслушват техните истории и разглеждат взаимосвързаността между генетични предразположения, околна среда и фактори, свързани с начина на живот, които могат да повлияят дългосрочно на здравето и комплексните хронични заболявания. По този начин функционалната медицина работи в подкрепа на уникалното проявление на здравето и жизнеността на всеки отделен индивид.

защо да изберем функционална медицина

Отличителни черти на подхода на функционалната медицина

Ориентирана към пациента грижа

Фокусът на Функционалната Медицина е ориентиран върху грижата за пациента, представяйки здравето като положителна жизненост, а не само като отсъствие на болест. Посредством изслушването на пациента и научаването на неговата/нейната история, лекарят го повежда в процеса на разкриване на отличителните черти за истинското здраве и усещане за щастие и изработва терапии и протоколи, отговарящи на уникалните потребности на конкретния индивид.

Основан на науката здравен подход

Лекарите, практикуващи Функционална медицина,  разглеждат всеобхватно и задълбочено  цялостния пъзел от взаимодействия в пациентската история, физиология и начин на живот, които биха довели до заболяване. Взимат се под внимание уникалната генетична структура на отделния пациент, заедно с неговите както вътрешни /психика, тяло, душевност/ така и външни /физическа и социална среда/ фактори, които влияят на цялостното функциониране.

Интегриране на най-добрите медицински практики

Функционалната медицина интегрира традиционните западни медицински практики с това, което понякога се смята за "алтернативна" или "интегративна" медицина, фокусирайки се върху превенцията посредством хранене, диета, и двигателна активност; използвайки най-съвременните лабораторни тестове и други диагностични апарати; и предписвайки комбинации от лечебни медикаменти, препарати на билкова и растителна основа, хранителни добавки, терапевтични диети, детокс програми, техники за справяне със стреса на ежедневно ниво.

Програмата ЛАЙВЪР синтезирана
в 7 лесни стъпки:

 • Дълбочинна диагностика за откриване на първопричините за даденото състояние.
 • Изготвяне на лична програма, съответстваща на индивидуалния статус и цели на отделния пациент. По съставянето й работят  трима лекари, които освен в извършването на диагностиката, са на разположение за консултации и съвети през цялото време на нейното прилагане.
 • Документиране на резултатите на всеки етап от процеса на оздравяване .
 • Актуализиране на целите и задачите при всеки следващ етап до пълното излекуване на пациент.
 • Първият изпитателен етап на ЛАЙВЪР може да трае 10 дни, след което да продължи до 28 дни, а следващите се определят при необходимост според степента на състоянието.
 • Пациентът получава детайлни медицински разяснения по своя ЛАЙВЪР и има достъп по всяко време до екипа за допълнителни въпроси и консултации.  Той има право и на облекчени финансови условия за помощ, съвети и допълнителни диагностики или терапии от своите лекари и предлаганите услуги в МЦ "Епика" в рамките на 6 месеца от започването на ЛАЙВЪР. 
 • Методиката на ЛАЙВЪР включва задължителни разяснения от страна на лекарите за същността на лечебните предписания и терапии. Клиниката пази в електронен вид и документи досието на всеки пациент относно личния му статус преди, по време и в края на ЛАЙВЪР програмата.
Запиши час за консултация

С функционалната медицина успешно лекуваме

 • Затлъстяване, Инсулинова резистентност, Диабет, Хипертония, Сърдечно-съдови проблеми
 • Ендокринни проблеми, Венозна недостатъчност, Астма, Хронична умора, Кожни проблеми
 • Хашимото, Безсъние, Депресия, Тревожност, Атеросклероза
 • Артрит, Автоимунни състояния, Имунна недостатъчност, Пост-ковиден стрес и тревожност
 • Психични разстройства и много други

защо се нуждаем от функционална медицина

Защо се нуждаем от Функционалната медицина?

Нашето общество изпитва силно нарастване на броя на страдащите от комплексни хронични заболявания като диабет, сърдечни болести, рак, психични разстройства и тревожност, автоимунни състояния като ревматоиден артрит. Медицината, прилагана от повечето лекари, е ориентирана към спешната грижа - диагностициране и лекуване на травма или заболяване с краткотрайна давност и с нужда за спешна грижа като например апендисит или счупен крак. Лекарите прилагат специфични медикаменти и лечения като лекарства или оперативна намеса, целящи третирането на непосредствения проблем или симптом.

За съжаление в медицинския подход на грижата при острите фази липсва правилна методология, средства за превенция и лечение на комплексни, хронични състояния. В повечето случаи тази медицина не взима предвид уникалната генетична структура на отделния индивид, фактори като излагане на токсини и вредни вещества от околната среда или аспектите на съвременния начин на живот, които имат директно влияние за увеличаването на ръста на хроничните заболявания в модерното западно общество.

Лекарите на МЦ "Епика", прекарват необходимото време със своите пациенти, изслушват техните истории и разглеждат взаймовръзките между генетични предразположения, околна среда и фактори, свързани с начина на живот, които могат да повлияят дългосрочно на здравето и да предизвикат хронични състояния. Ние знаем, че едно състояние може да е резултат от много причини, както и че само една причина може да доведе до множество болести. Например, състоянието ДЕПРЕСИЯ може да е причинено от причини като: дефицит на омега 3, хипотиреоидизъм, дефицит на витамин Д, преддиабет, прием на антибиотици и т.н.;
Или една причина ВЪЗПАЛЕНИЕ може да доведе до множество състояния: депресия, артрит, рак, диабет и т.н.
Всеки наш пациент преди консултация попълва специално изготвен за методите на функционалната медицина въпросник. Първата консултация трае около час и се провежда от следните специалисти: доц. Емил Калудиев, д-р Мариам Калудиева, д-р Юлия Атанасова, д-р Валентин Белчев. Тази първа оценка от нашите специалисти има водеща роля заедно с тестовете и медицинската диагностика за изясняване на цялостната картина на физическото състояние и фунциониране. Протоколите за лечение се изготвят първоначално за срок от 10 или 30 дни, като през цялото време пациента има възможност да контактува с лекарите от екипа, да дава обратна връзка, да получава насоки и допълнителни разяснения. След 30 дни се прави нова цялостна консултация и тестове за оценка на резултатите, като при необходимост от продължаване на лечението се изготвят нови протоколи до пълното излекуване.

Фунционалната медицина е и най-добрата методика за профилактика и превенция на болестите на модерния човек като: затлъстяване, инсулинова резистентност, хипертония, сърдечно-съдови проблеми, ендокринни проблеми, венозна недостатъчност, астма, артрит, хронична умора, кожни проблеми, акне, депресивни състояния, атеросклероза, деменция, Алцхаймер, Хашимото, безсъние и т.н.