Защо профилактиката е от огромно значение и може да ни спести много страдания.

Как да предотвратим и излекуваме често срещани симптоми и състояния на съвременния човек.

Вените и артериите имат изключително важна задача. Те са част от транспортната система, която движи кръвта из тялото. Артериите пренасят наситена с кислород кръв от сърцето към останалите части на тялото. Вените връщат кръвта с бедно кислородно съдържание обратно към сърцето. От него посредством белодробната артерия кръвта отива към белите дробове, за да се обогати отново с кислород. Белодробната вена отнася обогатената кръв обратно към сърцето и целият процес започва отначало.

Понякога, а при модерния човек доста често, по артериите и вените се отлагат плаки, което води до стесняване на съдовете. Така се пречи или блокира нормалното движение на кръвта.  Всяко забавяне на движението на кръвта лишава органите от необходимите им за работата кислород и хранителни вещества. Когато кръвта се движи бавно през тези съдове, тя започва да застоява или да образува съсиреци.

Факторите за тази често срещана и животозастрашаваща ситуация са свързани почти изцяло с начина на живот на модерния човек. Преди да се спрем подробно на тях да разгледаме медицинските последици от подобно положение, а именно:

ЗАБОЛЯВАНЕ НА КОРОНАРНАТА АРТЕРИЯ

До него се стига, когато лепкавите мазнини, известни като плаки, се отлагат по стените на коронарните артерии - това са  артериите, снабдяващи сърцето с кръв. Освен опасността от намален приток на кръв към важния орган, може да се стигне до ситуация, когато някое парченце от тези плаки се откъсне и заседне в артерията. Това може да блокира напълно кръвния поток и причини инфаркт.

ЗАБОЛЯВАНЕ НА ПЕРИФЕРНИТЕ АРТЕРИИ

Тези артерии отвеждат кръвта към долните и горните крайници. И при тях отлагането на плаки води до стесняването им и до намаляване на притока на кръв. Ако долните крайници не получават  достатъчно кислород и хранителни вещества, те започват да болят и да се уморяват лесно. Заболяването на периферните артерии увеличава риска от инфаркт и инсулт.

ЗАБОЛЯВАНЕ НА КАРОТИДНИТЕ АРТЕРИИ

Тези артерии се намират от двете страни на шията. Те доставят кръв в мозъка, лицето, врата. Ако страдате от заболяване на каротидните артерии, това означава наличието на плаки и недостиг на кръв към органите, за които отговарят. Парченца плака може да се откъсне и образува съсирек. Ако той запуши кръвоносния съд към мозъка и блокира кръвоснабдяването, може да се стигне до мозъчен удар.

МОЗЪЧНО-СЪДОВА БОЛЕСТ

За да работи добре, мозъкът се нуждае от постоянен приток на богата с кислород кръв.  Без достатъчно кислород  мозъчните клетки започват да умират. Мозъчно-съдовите заболявания органичават притока на кръв към мозъка. Към тях се отнасят инсултите, стесняването на кръвоносните съдове, аневризмите /отслабване на артериите/  и анормалните струпвания на кръвоносни съдове, наречени съдови малформации.

ВАРИКОЗНИ ВЕНИ

Ако видите втвърдени, извити, синкави или с телесен цвят вени по краката си,  вероятността да имате разширени вени е голяма. Клапите във вените помагат кръвта да се придвижва към сърцето и пречат тя да се върне обратно надолу. Когато имате слаби вени или тежка, сгъстена кръв, клапите могат да се увредят и позволят на кръвта да тръгне надолу и да се струпва на едно място. При това струпване дадената вена се издува и изкривява, за да се намести в същото малко пространство, с което разполага.

Краката започват да болят и да изглеждат зле, визитата при лекар е задължителна, последиците от нелекуването сериозни и опасни.

МРЕЖЕСТИ ВЕНИ

Това са също варикозни вени, но по-тънки. Името им идва от начина, по който изглеждат като мрежа на паяк. Получават се по краката или лицето, когато кръвта започва да застоява във увредена вена. На цвят са червеникави или синкави. Могат да се получат освен от по-гъста кръв, така и след нараняване, дълъг престой на слънце, хормонални промени през менопаузата или бременността.

СЪСИРЕЦИ

Когато  се порежем, на помощ идват кръвни телца, които запушват прореза на увредения кръвоносен съд посредством съсирване с цел спиране на кръвотечението. Но понякога плаките могат да увредят кръвоносните съдове отвъртре и това да предизвика появата на съсиреци. Тези съсиреци може да са много опасни, тъй като  намаляват скоростта на кръвния поток през артериите и вените. И ако подобен съсирек се образува в сърцето или мозъка, лесно се стига до инсулт или инфаркт.

ТРОМБОФЛЕБИТИ

Това състояние се получава, когато подуване или раздразване предизвиква образуването на съсирек в някоя вена. Съсирек може да се получи и при нараняване, операция, дълъг престой на легло. Може да се образува във вени, близо до повърхността на кожата или по-дълбоко. В тези случаи се предписват разреждащи кръвта медикаменти, които да спрат процеса и опасността от блокиране на кръвния поток.

ДЪЛБОКА ВЕНОЗНА ТРОМБОЗА

До нея се стига, когато кръвен съсирек се е формирал в дълбоката вена, най-често на краката. Може да се получи при залежаване след боледуване или операция, или при седене дълго време в кола или самолет. Лежането или седенето дълги часове намалява движението на кръвта. Застоялата кръв може да се сгъсти и образува съсиреци. Рискът при ДВТ е заради възможността съсирекът да се откъсне и тръгне към белите дробове.

БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ

Съсирек в крака може да се откъсне и измине целия път до белите дробове. Състоянието се нарича белодробна емболия. Съсирекът може да блокира притока на кръв към белите дробове. Без кръв те не могат да работят правилно. Не са в състояние и да освобождават достатъчно кислород за останалата част от тялото. Белодробната емболия може да предизвика болки в гърдите и недостиг на въздух. Състоянието е животозастрашаващо, ако не бъдат взети незабавни мерки.

ХРОНИЧНА ВЕНОЗНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Вените на краката пренасят кръвта към сърцето. Клапите на тези вени се затварят, за да не позволят на кръвта да се връща обратно. При хроничната венозна недостатъчност не всички клапи по целия път на вената към сърцето се затварят плътно. При тези случаи кръвта спира пътя си нагоре и започва да се събира на локвички. Може да получите хронична венозна недостатъчност, ако кръвен съсирек увреди клапите на краката ви. Сгъстената кръв от неправилно хранене и постоянна дехидратация, възрастта, дългото седене или стоене прав, обездвижването отслабват вените на краката и техните клапи.

АНЕВРИЗЪМ

Това се случва, когато стената на дадена артерия отслабне и тя се издуе като балон. Аневризми могат да се образуват в най- различни кръвоносни съдове, включително втези на мозъка, гръдния кош, корема.Ако артерията се разтегне прекалено много, може да се пръсне. Това води до опасни кръвоизливи в тялото. Увреждане или артериална болест може да предизвикат аневризъм.  

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИЛИ ОТСТРАНИМ ИЗБРОЕНИТЕ ОПАСНОСТИ И ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК

Профилактичният преглед с еходоплеров апарат при специалист по вени и артерии /съдов специалист, работещ с еходоплер или ангиолог/ е задължителен. Оценката на състоянието и съветите на лекаря са от жизненоважно значение за бързо справяне с плаките или венозните проблеми. Когато има плаки по артериите, вероятността черният дроб също да е препълнен с токсини и непреработени мазнини е голяма. А това води до съпътстващи други симптоми и проблеми освен изброените по-горе.

В своите решения екипът от специалисти на МЦ "Епика" залага основно на превенцията и на безлекарствени и безоперативни методики за справяне с гореописаните състояния. Лекарите са категорични, че тези състояния се пораждат от начина на живот и задълбочават с времето.  Въз основа на индивидуалните показатели се изготвят индивидуални протоколи, свързани с промени в  хранителните навици, в двигателната активност, прием на важни хранителни добавки, промени в мисленето и нагласата към живота и отговорността за личното здраве. Първоначално се изготвя протокол за 30 дни, който пациентът спазва, без да променя работния си режим и обичайните си занимания.  След 30 дни се прави нов преглед и разговор с лекарския екип, за да се удостовери постигнатато. При наличие на сериозна фаза на състоянието се препоръчва протоколът да продължи още определено време до пълното излекуване.  Ако в случай на венозен проблем степента на разширените вени е много напреднала, може да се препоръча безоперативно премахване на проблемната вена по метода "Ултразвуково-контролирана склеротерапия". По време на цялото лечение пациентът е консултиран и напътстван от лекарския екип, а документирането на състоянията преди и след е картата, която доказва ефективността от  терапията. С този интегративен медицински подход  се цели не потискане на симптомите, а отстраняване на причините и пълното възстановяване на организма. Протоколите се изработват според индивидуалните навици и нагласи и нужди на всеки пациент. Пациентът от своя страна е активен партньор  в общата задача.  

Екипът на МЦ "Епика" е изготвил базови протоколи за справяне с множество симптоми и страдания на модерния човек като: безсъние, хронична умора, затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност, депресия, висок холестерол, високо кръвно налягане и т.н.

Посетете МЦ "Епика" или позвънете на телефоните, за да получите подробни разяснения за прилаганите от нас методи, за вашия личен проблем и за важността на профилактиката.