Болки в краката - симптоми

Често, когато изпитваме болки в краката се питаме на какво могат да се дължат. Трябва да знаем, че тези болки могат да бъдат симптом на различни заболявания. Болки в краката изпитват и младите, и по-възрастните. Склонни сме да не им обръщаме внимание, особено когато сме уморени. Но трябва да знаем, че болки в краката може да са причинени от сериозни заболявания на различни системи в нашето тяло. Ако страдаме от заболяване, което причинява болки в краката, необходимо е да потърсим лекарска помощ и да вземем сериозни мерки.

Хората страдат от най-различни по своята сила и локация болки в краката. Могат да бъдат ставни, мускулни или костни. Причините, поради които може да изпитваме болки в краката са причинени от нарушаване на функциите на различни органи в нашето тяло. Редица болести, прекарани травми, прекомерни претоварвания, могат да доведат до тежест и болки в краката. От най-често срещаните причини са множество болести на сърдечно-съдовата система – разширени вени, тромбофлебити, атеросклероза. Болки в краката се наблюдават и при различни заболявания на костната система, отделителната система - подагра, инфекциозни заболявания, артрози. Болки в краката изпитват и много жени вследствие на продължително носене на високи и неудобни обувки.

Важно е да знаем как да се предпазим от болки в краката. А ако вече имаме такива оплаквания, да установим причината за тях и да лекуваме заболяването, което ги причинява.

Видове болки в краката

По това къде са локализирани и как протичат различните болки в краката често може да се диагностицира заболяването, което ги причинава. Когато оплакванията са в областта на тазобедрената става, те могат да бъдат причинени от ишиас или разместване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Подобни болки в краката се наблюдават и при различни невропатии, следствие от злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, диабет, наднормено тегло. Болки в краката в областта на колянната става обикновено са локализирани само в коляното. Оплакванията от такова естество говорят за увреждания на меките тъкани, или пък за преумора и наднормено тегло. Силните болки в краката около коляното могат да са причинени и от тромбоза на дълбоките вени. Друга причина може да е и лимфедем – образуването на лимфен застой в областта на коляното.

Болки в краката и спазми на мускулите на прасците се появяват при хронична венозна недостатъчност и се придружават с отоци в коленете и стъпалата. Болки в прасците може да са причинени и от плоскостъпие. Типични са болки в краката в областта на петата и пръстите на краката при подагра. Понякога такива болки в краката са индикатор и за шипове или артрити. Болки в краката често се появяват и при бременност. Придружени са с отоци вследствие на задържането на течности.

Причини за болки в краката

Какви може да са причините за различните болки в краката? Най-често срещаната причина са съдовите заболявания и по-специално разширените вени. Варикозните вени губят еластичността си и не осигуряват на кръвния поток необходимото налягане. При разширени вени често се наблюдават болки в краката, обикновено слаби, но продължителни. Ако страдате от болки в краката, не само когато сте уморени, това може да се дължи и на флебит или тромбофлебит. При това възпаление на вените се образуват съсиреци, които могата да се откъснат и да предизвикат запушване на съдовете. Затова ако почувствате силни болки в краката в областта на прасеца, подуване и промяна на цвета на кожата, вземете незабавни мерки.

Друга причина за появата на болки в краката могат да са заболявания на отделителната система. Нарушаването на бъбречната функция може да провокира подагра, която се характеризира със силни болки в краката – в ставите на пръстите и по-рядко на други стави. Честа причина за болки в краката са и заболявания на нервна система – ишиас, неврит, невралгии, следствие от инсулт. При тези заболявания се усещат силни болки в краката, увреждат се меките тъкани, нарушава се подвижността. Някои костни и ставни заболявания също предизвикват болки в краката – артрит и различни артрози, шипове, остеопороза. При тях се наблюдават изменения в ставите, дължащи се на възпалителни, дегенеративни или дистрофични процеси.

Като причина за болки в краката могат да бъда и редица възпалителни процеси – инфекции, нарушения в обмяната, локални възпаления на сухожилията. Ревматичните възпаления често довеждат не само до силни болки в краката, но и до ограничаване на подвижността на ставите и движението. Като причина за болки в краката могат да се посочат и различни травми, както и носенето на неудобни обувки и силови натоварвания.

Болки в краката при разширени вени

Най-често срещаната причина за болки в краката са разширените вени. Причината за появата им е най-често наследственият фактор. Хората предразположени към това заболяване е необходимо да вземат превантивни мерки. Първият сигнал може да бъде болки в краката. Съвременната медицина познава много методи за справяне с проблема разширени вени. Методът на склеротерапия под ултразвуков контрол е най-новият иновативен метод. При него диагностицирането и лечението трае само няколко минути. Разширените вени и придружаващите заболяването болки в краката, се премахват без операция, без анестезия, без болка. Възстановителният период е кратък, пациентът може да се движи веднага след проведената склротерапия. Не се налага болничен престой, дълги възстановителни процедури и откъсване от ежедневния ритъм. Медицински център „Епика” е единственото място в България, където този революционен метод се прилага от израелския съдов хирург д-р Яир Галили.

Как да си помогнем при болки в краката?

Когато изпитвате болки в краката, не чакайте, а веднага потърсете причината за тях. Медицински център „Епика” работи по методите на новата медицина, която гледа на всяко заболяване като сложна връзка от функциите на всички системи в човешкото тяло. В центъра се прилага не само иновативния метод на склеротерапия за премахване на разширени вени, но и различни безлекарствени методики, съчетани с много успешни световни практики за лечение на различни заболявания. Ако страдате от болки в краката, потърсете специалистите от Медицински център „Епика”. Те ще ви предложат индивидулни оздравителни програми и подходящ хранителен режим, с помощта на които да премахнете причините за болки в краката. Оздравяването на целия организъм, подобряване функциите на черния дроб, детоксикацията и цялостната грижа за тялото, ще премахнат всякакви болки в краката. В медицински център „Епика” работят доказани специалисти по ангиология и различни заболявания, които ще ви помогнат да се погрижите за вашето тяло.