Защо витамин D и витамин С са двата най-важни витамина за имунитета и доброто функциониране на организма?

Витамин D

Половината от населението има дефицит от витамин D. Този витамин и хормон почти никога не се диагностицира, а липсата му често е свързана с различни видове рак, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет, депресия, така наречените автоимунни състояния и др.

Витамин D ни предпазва от остри инфекции на дихателните пътища като настинка, грип и и други респираторни инфекции. При хора с дефицит на витамин D, вероятността от зараза и тежко протичане на COVID-19 е много по-голяма. Едно проучване показва, че 80% от хоспитализираните пациенти в Испания, заболели от COVID-19, са били с недостиг на витамин D.

От 50 до 125 микрограма витамин D3 (2000 до 5000 IU) е чудесна доза за ежедневна поддръжка на имунитета. За противодействие на сериозен дефицит, обаче, може да се наложи за известно време прием на по-големи дневни дози.

Витамин C 

Неутрофилите са имунните клетки, които помагат на телата ни да преодолеят патогените. Те съдържат 50 пъти повече витамин С от този в кръвната ни плазма. Витамин С е важен и за повишаване на производството и на други бели кръвни клетки, които ни предпазват от инфекции и посредством които поддържаме доброто ниво на имунната си система. 

Опасните свободни радикали се освобождават в тялото при следните ситуации: прекомерен прием на вредни храни и калории, тютюнопушене, излагане на токсини, прекомерна консумация на захар и т.н. Всички те водят до клетъчни увреждания, предизвикани от т.нар. оксидативен стрес. В качеството си на мощен антиоксидант витамин С е от огромна важност за намаляване щетите от тези поражения. 

Недостигът на витамин С може да доведе до кървене на венците, загуба на зъби, синини по тялото, раздразнителност, мускулна слабост, трудно зарастване на рани и много други. Можете да набавите витамин С с храни като чушки, мащерка, магданоз, спанак, киви, цитрусови плодове и броколи, но най-често допълнителният прием е повече от необходим. 

Липозомната форма на добавките е най-добрият начин за усвояването им от организма и транспортирането им до всяка част на тялото. 

Не отлагайте ежедневната грижа и прием на жизненоважните за вашето здраве витамини D и С.  

Вземете направление от Вашия личен лекар и направете обикновен кръвен тест или заповядайте в МЦ "Епика" на задълбочен преглед с методите на функционалната медицина, за да научите още за важността и връзката на витамин D с вашето здраве в настоящия момент.