Древната ГХИ - великолепна храна не само за стомаха и червата

Пречистеното масло, известно още като ГХИ е чиста мазнина с невероятни свойства, боготворена  като свърххрана в Индия, силно ароматна и със мощни оздравителни свойства.

Практикуващите аюрведа я смятат за първокласен здравен тоник и я препоръчват в малки дози за бебетата  дори преди кърмата. Предписва се за задействане на храносмилателната система, доставчик е на основни хранителни вещества за изграждането на здрав мозък и нервна система.

Тези невероятни ползи не се отнасят само за новородените - гхи е вкусен и оздравителен тоник за всяка система в тялото.  

Какво точно е гхи?

Гхи е избистрено масло – при претопяване на краве масло на ниска температура, млечните мазнини, вода и други примеси се отделят отгоре и на дъното на съда. След това примесите се филтрират, премахвайки лактозата и оставяйки силно пречистената лечебна мазнина, известна като гхи да се втвърди при стайна температура.

Гхи и масло

Специфичната термична обработка превръща маслото в гхи от много вкусна и питателна мазнина в мощен и ефикасен еликсир, тъй като избистрянето има едновременно пречистващо и концентриращо въздействие върху маслото. Помислете за гхи като за най-доброто масло, без нито едно от веществата, които причиняват алергии като казеин и лактоза. Всъщност процесът на приготвяне на гхи премахва 99% от животинските мазнини, което го прави отлична възможност за хора, чувствителни към лактозата и казеина.

Ползи за здравето от консумацията на гхи

Тази древна и подхранваща мазнина може да се похвали с много лечебни свойства, включително:

Гхи подхранва и защитава мозъка: Наситените мазнини са от съществено значение за правилното функциониране на мозъка. Гхи е висококачествен и здравословен източник на наситени мазнини. Невроните и нервните влакна в мозъка са покрити с миелинова обвивка, която е изградена от наситени мазнини като тези, съдържащи се в гхи. Без тази обвивка невроните, аксоните и нервните клетки не биха могли да стрелят и да комуникират помежду си. Когато в нашата диета липсват здравословни наситени мазнини, това общуване не може да се случи. Освен това наситените мазнини са необходим градивен елемент за мозъчните клетки.

Гхи също е богат източник на холестерол, друго важно хранително вещество, стимулиращо мозъка. Д-р Дейвид Пърлмътър, лекар по функционална медицина и автор на книгата „Тихите убийци на мозъка“, обяснява как холестеролът е необходим за здравата мозъчна функция, а също и за предотвратяване на заболявания:

„Холестеролът е жизненоважен за добре функциониращия мозък. Холестеролът функционира като предпазващ мозъка антиоксидант. Това е суровината, от която телата ни произвеждат витамин D, основен играч в запазването на мозъчната функция. В допълнение, холестеролът е предшественик на половите хормони естроген, прогестерон и тестостерон - всички те допринасят за здравата мозъчна функция. Докато мозъкът представлява около 2-3% от общото ни телесно тегло, впечатляващите 25% от холестерола на тялото се намират в мозъка. Така че, когато FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ ) миналата година започна да изисква предупреждения за потребителите /за някои лекарства за понижаване на холестерола/, свързани с намаляване на паметта и други когнитивни проблеми, това не беше изненадващо. Вече е доказано, че възрастните хора с високи нива на холестерол могат да имат до 70% намаление на риска от деменция. "

Гхи също съдържа холин и омега-3 мастни киселини - и двете основни хранителни вещества за мозъка. Холинът е предшественик на невротрансмитери като ацетилхолин, който е изключително важен за паметта и ученето. Лицата, които страдат от холинов дефицит, могат да получат намалена концентрация, затруднена памет, промени в настроението и когнитивни нарушения. Омега 3-мастните киселини помагат за намаляване на възпалението, увеличават сивото вещество и забавят скоростта на стареене, като същевременно подобряват когнитивното здраве, паметта, както и цялостното настроение и благосъстояние.

Гхи помага за здравето на храносмилателния тракт: Гхи е богат източник на бутират (маслена киселина). Тази късоверижна мастна киселина насърчава растежа и възстановяването на нови тъкани в храносмилателния тракт. Това може да предпази от рак на дебелото черво и да предотврати синдром на пропускливи черва, улцерозен колит и болест на Крон.

С течение на времето токсините, глутенът, алергените, замърсителите и антибиотиците могат да причинят дупки и белези в чревната стена (дивертикулоза и дивертикулит). Маслената киселина обръща това увреждане и може да намали възпалението в храносмилателния тракт, като същевременно заздрави увреждането на лигавицата на стомаха и червата.

Маслената киселина балансира и укрепва колониите на здрави чревни бактерии, което прави гхи чудесна възможност за хора, страдащи от свръхрастеж на кандида и други опасни патогени.

Дори да нямате значителни проблеми с червата, редовното консумиране на гхи може да помогне за подобряване на храносмилането като позволи по-голямо усвояване на хранителни вещества и цялостно здраве и благосъстояние на храносмилателната система.

Знаете ли, че голяма част от нервната ви система се намира в червата?

Ентералната /чревната/ нервна система е известна още като „втория ни мозък“ и се намира в нашите черва. Повече от 90% от серотонина се произвежда в червата, заедно с около 50% от допамина в тялото. В допълнение, червата произвеждат и съвместно регулират 30 други невротрансмитери, които са идентични с тези в мозъка и се използват от централната нервна система за регулиране на настроението, нивата на стрес, съня и други психични и телесни процеси.

Това помага да се обясни защо лошо функционираща храносмилателна система - поради прекомерна употреба на антибиотици, диета и начин на живот или просто прекомерна консумация на дразнещи храни, може да попречи на функционирането на втория мозък. Това може да доведе до проблеми като депресия, нарушена имунна система и редица други често срещани заболявания. Гхи подхранва, защитава и укрепва втория мозък.

Гхи също така насърчава производството на жлъчни сокове в черния дроб, така необходими за правилното храносмилане, особено за храносмилането на мазни храни.

Гхи е богато на витамини, минерали и хранителни вещества с голямо значение.

Гхи е богато на витамини и хранителни вещества, които често трудно получаваме при обикновената диета.

Витамин А

Когато консумирате гхи, витамин А се предлага под формата на ретинол, което е най-добрата му форма. Повечето витамини А в нашата диета се предлагат под формата на бета-каротин, която изисква от тялото да ги преобразува в ретинолова форма, преди да може да ги ползва. Витамин А е от съществено значение за здравата имунна система, очите, кожата и косата.

Витамин Е

В гхи ще намерите много витамин Е - най-мощният и важен антиоксидант в човешкото тяло.

Витамин К2

Витамин К2 е необходим за здраво сърце и кости. Тъй като е трудно да се получи и рядко се среща в повечето храни, пречистеното масло е чудесен вариант. Адекватните нива на витамин К2 ви предпазват от кариес и втвърдяване на артериите, като същевременно подпомагат растежа и развитието на костите.

Холестерол

Въпреки че може да звучи като лошо нещо, холестеролът е необходим за цялостното здраве и благосъстояние, заедно с производството на хормони, мозъчната функция и нервната функция. Противно на старата идеология, холестеролът не причинява сърдечни заболявания или кръвни съсиреци. Гхи съдържа висококачествен холестерол, който е полезен както за мозъка, така и за тялото.

Омега-3 и Омега-9 мастни киселини

Докато е от животни, хранени с трева, пречистеното масло съдържа омега-3 и омега-9 мастни киселини, които играят жизненоважна роля в човешкото тяло и са особено важни за настроението и здравето на мозъка, наред с други неща.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Гхи, придобито от животни, отгледани с трева, съдържа CLA, което може да помогне за намаляване на туморите, намаляване на холестерола и високото кръвно налягане и намаляване на възпалението, докато изгаря телесните мазнини.

Гхи може да подмлади ума и тялото

Според Аюрведа гхи притежава способността да увеличава жизнената сила в тялото. Според аюрведическата философия тази сила е първична жизнена енергия, която всеки има и която ни поддържа живи и здрави. Тази жизнена сила може да бъде изчерпана с напредването на възрастта, стреса, натрупването на токсини или лошото хранене. Аюрведичните лекари смятат, че има редица храни, включително гхи, които могат да дадат на организма необходимите му сили и енергия.

Освен това, според даоистката билкова традиция, гхи е ин храна, която може да подхрани целия ум и тяло.

Гхи е чудесно за готвене и поради високата си точка на горене. Той може да се справи с температури до 450 градуса F и осигурява на храната богат и маслен вкус. Тъй като пречистеното масло е наситена мазнина, то е доста по-стабилно от другите мазнини, тоест поддържа добре хранителните си вещества.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид при закупуването на гхи е, че купувате гхи, направено от 100% крави, отглеждани на пасища. Допълнителен плюс би бил, ако е органичен. Купувайте пречистено масло, опаковано в стъклени буркани за най-добра свежест.