Съвременната медицина вече има достатъчно безспорни доказателства за директната връзка между здравето на черния дроб и повечето от заболяванията на модерния човек. Затова и все повече медици се насочват преди всичко към оздравяването на черния дроб на пациентите, на които помагат. Медицината вече официално признава ролята на здравия черен дроб в борбата срещу стреса и стареенето, както и силното му влияние върху нашето умствено, емоционално, физическо и психично здраве.

Днес почти всички хора имат проблеми с черния си дроб. Средата, в която живеем, е пълна с токсини. Телата ни са изложени ежедневно на безброй замърсители: антибиотици, лекарства, пестициди, почистващи препарати, пластмаси, хронична дехидратация, вирусни и бактериални отпадъци, прекомерни мазнини, вредни храни, тежки метали и т.н. Всичко това задръства и претоварва силно черния дроб и той престава да е в в състояние да изпълнява много от своите задължения, включително да извлича и съхранява полезните вещества, така необходими за храненето и живота на клетките.

Хората днес наистина са изправени пред сериозни проблеми с този орган. 900 от всеки 1000 души страдат от зле работещ черен дроб. Повечето от тях обаче не са наясно със състоянието си и до неотдавна лекарите не гледаха на него като на източник за появата на много болестни симптоми и състояния. В по-голямата си част медиците и до днес не отделят достатъчно внимание и грижа за този орган, правят това най-често, когато се стигне до нужда от трансплантация.

Съвсем малко се преподава и говори за връзката на черния дроб с нарушеното здраве на хората. А множество симптоми като: проблеми с паметта и концентрацията, безсъние, бърза уморяемост, напълняване, сезонни афективни разстройства, раздразнителност, високо кръвно налягане, висок холестерол, тревожност, подуване на корема, констипация и т.н. са често срещани състояния, които дори не осъзнаваме, че поотделно и заедно са сигнали за помощ, които черният дроб ни праща.

Появилият се проблем в черния дроб постепенно води до по-сериозни и често смятани от медиците за нелечими състояния: диабет, депресия, сърцебиене, екзема, подагра, псориазис. За жалост малцина са наясно, че всички те са причинени от зле работещ черен дроб.

Оздравяването на черния дроб заема централно място в подхода на МЦ „Епика” за справяне с изброените по-горе състояния. Важна част от този подход е образоването на пациентите и пълното им ангажиране с процеса на тяхното излекуване. Всеки пациент научава каква е същинската работа на черния дроб и каква е директната връзка между неговото състояние и заболявания като диабет, инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, висок холестерол, сърцебиене, проблеми с надбъбречните жлези, свръхчувствителност към химикали и храни, екземи и псориазис, акне, подут корем, запек, синдрома на раздразнените черва, затруднено помнене и концентрация, хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, хепатит, цироза, увредена чернодробна тъкан, рак на черния дроб. Пациентът научава и че протоколът за лечение на неговия черен дроб ще го оздрави така, че да е в състояние отлично да се справя с многото си функции, сред които и следните жизненоважни:

- Преработването на мазнините и предпазването на панкреаса

- Складирането  на глюкозата и глюкогена

- Складирането на витамините и минералите

- Неутрализирането и изхвърлянето на вредните отпадъци

- Сканирането и пречистването на кръвта

- Предпазването на цялото тяло с помощта на чернодробната имунна система

Ефикасността от провежданото лечение на МЦ "Епика" превърна вече много хора в истински специалисти по чернодробната дейност и здраве, повярвали в чудото на медицината, но и в чудодейната способност на човешкия организъм да се възстановява, оздравява и подмладява.

В следващи статии ще разкажем по-детайлно за механизмите, с които черният ни дроб изпълнява някои от основните си задачи.