Какво представлява подагра?

Подагра е вид артритно заболяване, причинено от отлагането на кристали от пикочна киселина около и в ставите. Пикочната киселина, която се отлага в ставите на кристали е резултат от разлагането на пурините - основна съставна част на нуклеиновите киселини. Заболяването подагра се характеризира с рецидивиращо възпаление на ставите и меките тъкани, обикновено на метатарзофалангеалната става /на големия пръст на крака/. При подагра се наблюдава подуване, затопляне, зачервяване и болка на една или повече стави. Протича на кризи, появява се внезапно, най-често през нощта и отшумява за няколко дни. Първоначално подагра се появява като пристъп на моноартрит /само на ставата на палеца на крака/, а с развитието на болестта протича като полиартрит и на глезените, коляното и ръцете. Ако процесът на развитие на подагра е вече хроничен, то тогава по ставите се наблюдават тофи /натрупвания на урати/, които отначало са меки, а след време се втвърдяват.

Кога и кой боледува от подагра?

Прекомерната употреба на богати на пурини храни, месо и вътрешности, белтъчини и алкохол също допринася за образуването на кристали от пикочна киселина. Причина за подагра може да е и продължително гладуване и диети, при които организмът започва да се храни с белтъци и мазнини от самия себе си. Това повишава нивото на пикочна киселина и при наличието на друг провокиращ фактор, може да предизвика криза на подагра. Рискови фактори за подагра са: затлъстяването, високото кръвно налягане, диабета, нарушени бъбречни функции и приемът на някои лекарства. Болните от подагра хора са болни само по време на криза. За да намалят тези кризи е важно да спазват добре балансиран хранителен режим, който да регулира нивото на пурини. Смята се, че има и генетично предразположение за развитие на подагра, но ако се ограничи употребата на мазнини, алкохол и протеини, болестта може да не се прояви. От подагра страдат много повече мъжете и по-рядко жените, защото женските полови хормони /естрогени/ имат предпазващ ефект.

Какви са симптомите на подагра?

Болестта подагра се развива за години. Първият симптом е повишаването на пикочната киселина в кръвта и урината или хиперурикемия. Развитието на подагра започва със зачервяване на ставата. Първата криза на подагра обикновено е през нощта. Появява се внезапна и много силна болка обикновено на палеца на крака, но може да засегне и други стави. Болката при криза от подагра е мъчителна, влияе се и от най-малкия допир. Кракът може да се подуе и зачерви. Придружена е от висока температура, главоболие, изпотяване. Първата криза на подагра отминава до няколко дни. В 10 % от случаите такива кризи повече не се повтарят. При останалите 90 % болни от подагра кризите се повтарят. Провокират се от начина на хранене - прекомерната употреба на месо, алкохол, вътрешности на животни, белтъчини. В периода между две кризи от подагра пациентът няма оплаквания. Но ако не се лекува, кризите зачестяват и засягат все повече стави. Появяват се деформации на ставите, защото уратът ги разрушава и са трудно подвижни. Подагра, която не се лекува повече от 10 години може да се превърне в хронична тофузна подагра. При нея по ставите се образуват тофи – наслагвания от уратни кристали. Най-тежка клинична картина при подагра е т.нар. подагрозен статус. При него пациентът може да има интензивни и непрекъснати пристъпи и възпаление на ставите, придружени със силни болки.

Причини и рискови фактори за подагра

Най-общо причините, които предизвикват подагра са: генетични, вътрешни и външни фактори. Генетичен фактор за подагра е недостигът на ензим, който участва в ресинтеза на нуклеотиди от пурините и така се образува прекомерно количество пикочна киселина. Други фактори, които спомагат за развитието на подагра са различни увреждания на бъбречната функция. Повишеното кръвно налягане и някои заболявания на сърдечно-съдовата система влияят на риска от подагра. Атеросклерозата, диабета, високите нива на триглицеридите и лошия холестерол също се отразяват на развитието на подагра. Разбира се много е важен и хранителния режим. Прекомерната консумация на храни, богати на пурини, може да доведе до подагра. Намалената физическа активност, наднорменото тегло, прекомерната консумация на кафе и алкохол също допринасят сериозно за появата и развитието на подагра. Рисков фактор е дългата употреба на лекарства, най-често диуретици. Тежките физически натоварвания и травми на бъбреците също могат да отключат подагра.

Видове подагра и етапи на развитие

Според клиничната картина на заболяването подагра може да се отделят няколко вида. Остър пристъп или криза на подагра с характерните симптоми на болка, свръхчувствителност и зачервяване на ставата, повишена температура, затруднено движение. Подостра форма, която обхваща средни и големи стави, болката и възпалението са по-слаби. Ревматоидна подагра – типична за ставите на ръцете. Наблюдава се и псевдофлегмонозна подагра – при нея е увеличена скоростта на утаяването на еритроцити, температурата е много висока, поразените стави са силно възпалени. Спрямо цикъла на развитие на подагра могат да се отделят 4 етапа. Асимптоматична хиперурикемия – преди още да е открита и проявена подагра. Остра подагра, придружена от криза, която може да е провокирана от множество външни фактори. Следва период на интервал между две кризи. И накрая – хронична тофузна подагра, последен етап, в който настъпват трайни увреждания на ставите и бъбреците. Не всеки пациент минава през тези етапи. Своевременното диагностициране, адекватното лечение и правилния и системно прилаган хранителен режим забавят развитието на болестта.

Правила на хранене при подагра

Принципите на хранене при подагра са същите като тези на здравословното хранене. Като начало трябва да се редуцира телесното тегло, но не рязко, а постепенно. Много важно е за подагра да се пият от 2 до 3 литра вода на ден. Да се консумират повече плодове и зеленчуци. За болните от подагра са разрешени пълнозърнестите брашна и умерено количество протеини. Белите меса в ограничени количества, 1 яйце дневно, а от рибите сьомга и пъстърва не са протиповопоказни при подагра. Много полезни за подагра са ядките заради противовъзпалителните им свойства, както и зелето, ябълките и черешите, които е доказано, че намаляват пристъпите на подагра. Забранените храни и напитки при подагра са: червените меса, всякакви субпродукти, риби и рибни консерви, гъби, спанак, карфиол, бобови растения, туршии, олио, маргарин, шоколадови изделия, газирани напитки, бира, вино и друг алкохол.

Подагра – лечение и профилактика в медицински център „Епика”

Лечението на подагра има за цел да редуцира острата симптоматика, да удължи периодите без кризи, да направи възможната превенция на бъбречни заболявания, да предотврати образуването на тофи по ставите. Медицински център „Епика” предлага различни оздравителни програми, основани на безлекарствени методики в комбинация с успешни световни практики, които силно повлияват появата и развитието на подагра.